Publicacions

Edita
Garsineu Edicions
Autor/s
Albert Sangenís
Any de publicació
2022
Idioma
Català
ISBN
9788418806162
Pàgines
156
Mides
14 x 24

Comparteix

Enfilant l'agulla. Indumentària tradicional de la Vall Fosca

Durant el segle XIX, la roba amb què es vestien les persones de la Vall Fosca era el reflex d’una societat austera, i es realitzava únicament amb dos teixits: la llana i el cànem, gairebé sempre tenyits de negre.  

La roba l’elaboraven a casa les dones; s’usava primer com a peces de mudar, quan es gastava per a treballar, i quan no es podia apedaçar més se’n feia draps i cassigalls. Per això són poques les peces de roba del segle XIX que s’han preservat. 

Els homes vestien de calça curta, i complementaven la indumentària amb camisa, gorra llarga, calcilles, faixa, i quan feia molt fred es tapaven amb una capa. Les dones vestien camisa, cosset, cotellons, faldilla, sac, mocador, davantal i per abrigar-se es posaven el caputxó. 

Les nenes i els nens vestien igual que els adults. Les dones i les nenes enllaçaven llargs períodes de dol que els obligaven a vestir de negre pràcticament tota la vida.

Ramon Violant i Simorra, sastre i etnògraf, va documentar bona part de les peces de la indumentària tradicional del Pallars que han estat el punt de partida del projecte de recerca i de l’exposició Enfilant l’agulla, i s’ha complementat amb la roba que ha aportat el veïnatge i l’alumnat de l’escola de la Vall Fosca.

En aquest llibre es fa un recull exhaustiu de totes les peces de la indumentària tradicional del segle XIX, i es complementa amb fotografies i patrons que es poden descarregar des d’un codi QR. La indumentària tradicional va desaparèixer a principis del segle XX, quan es va començar a vestir a la moda. A partir d’aquell moment, l’elaboració de la roba es va professionalitzar i sastres i modistes van ser els encarregats de fer-la, sovint copiant-la dels actors i actrius que sortien a les revistes.