Exposicions

Dates
2 d'octubre de 2021
— 3 d'octubre de 2021
Lloc
Pobleta de Bellveí
Organitza
Museu Hidroelèctric de Capdella
Entrada
Gratuïta
Documents

Comparteix

Lo Cosidor

Per a gran part de la gent del Pirineu —i en bona part de la població del nostre país— i fins a la generalització del prêt-à-porter, confeccionar la roba a casa era un fet habitual. Els vestits de mudar o més complicats eren manufacturats per sastres i modistes, però això els feia cars i no accessibles a qualsevol butxaca. En el cas del Pirineu, calia afegir l’escàs nombre d’aquests professionals. La manufactura a casa era doncs, imprescindible.

A la Vall Fosca conviuen, fins ben entrada la dècada del 1960, tant el treball de sastres i modistes com l’activitat que es realitzava als cosidors.

Lo cosidor era lloc de feina, aprenentatge i convivència. Noies de la localitat, però sobretot dels pobles veïns —que a voltes eren força allunyats— compartien espai de costura així com el mestratge de les modistes, a les que, de vegades, també ajudaven en encàrrecs professionals.
Els cosidors més importants de la vall eren els de la Pobleta de Bellveí i la Plana de Mont-ros, on anaven noies d’Antist, Envall, Ancs, Capdella, Castellnou…

Modistes i sastres continuaren desenvolupant la seva tasca professional fins al darrer quart del segle XX.

La Pobleta de Bellveí va ser molt important per la seva producció tèxtil. Tant cànem com llana eren processats per a la seva utilització en la confecció de vestuari. El teler de casa Gironi —probablement del 1711 i encara produint a la dècada de 1930— n’és un testimoni. Al segle XX, però, bona part dels materials utilitzats en la confecció local ja venien de pra avall.

Voldríem que aquesta exposició fos un homenatge a les dones, que assumien una part molt important de les tasques necessàries per al funcionament de la nostra societat, tant a la feina agrícola i ramadera, com a la llar o com a professionals del tercer sector. A totes elles, gràcies!