Exposicions

Dates
1 de juny de 2018
— 31 de desembre de 2018
Organitza
Museu Hidroelèctric de Capdella
Entrada
Gratuïta
Documents
Publicacions

Comparteix

Caçadors de mirades

Al fons del Museu Hidroelèctric de Capdella va arribar, l’any 2017, una col·lecció de 172 retrats sense identificar, fets entre el 1936 i el 1957 per Fritz Ritz.

La col·lecció es va ampliar amb més retrats d’entre el 1915 i el 1965 de Pere Piqué i Rafel Marsol.

Els tres caçadors de mirades, artistes de la fotografia i treballadors de l’empresa hidroelèctrica, ara han esdevingut involuntaris etnògrafs, ja que les fotos que van fer aporten molta informació sobre la societat de principis i mitjan segle XX a la vall.

La fotografia digital ha tret màgia, romanticisme i excepcionalitat al fet de retratar-se. Fer-se una foto era un fet extraordinari. Per a l’ocasió calia posar-se la roba de diumenge, pentinar-se i mantenir la mirada atenta a l’objectiu de la càmera.

La majoria de les persones de l’Alt Pirineu al llarg de la vida es podien fer tres o quatre fotos: la primera, la del casament, alguna que altra amb fills o padrins, i les de les cartilles de racionament i salconduit.

Pels pobles de la Vall Fosca trobareu alguns retrats de les persones que els habitaven fa més de 60 anys. Les fotos estan penjades a les façanes de les cases en què els retratats van néixer, es van casar o bé a la casa que van fundar.

Els fotògrafs van caçar mirades dolces, porugues, impetuoses, amb recança, vives, càlides, tranquil·les… Mirades que ens traslladen a un altre temps i unes altres circumstàncies.

Però ara, després dels anys, més enllà de mirar a la càmera, trobem persones que miren a persones.