Blog

18/08/2022

Comparteix

El podcast del Museu Hidroelèctric de Capdella

Inaugurem un programa de podcasts amb entrevistes i actualitat de la Vall Fosca des del Museu Hidroelèctric de la Central de Capdella. Una forma diferent de conèixer el patrimoni, el Museu, l’actualitat de la vall i les persones que hi viuen.

Com cada estiu, tenim molts visitants que accedeixen al Parc Nacional d’Aigüestortes, bé pels diferents camins que hi arriben des de la Vall Fosca, bé gràcies al telefèric. Per això hem començat aquesta sèrie de podcast amb una entrevista a agents de la Unitat de Muntanya dels Mossos d’Esquadra de Vielha, on ens parlen de seguretat i prevenció quan realitzem excursions a zones d’alta muntanya.

Podeu sentir el podcast sencer clicant a https://go.ivoox.com/sq/1626153

Així, en aquest podcast podem sentir una entrevista a David López, caporal de la Unitat de Muntanya dels Mossos d’Esquadra de Vielha. De forma resumida, es tracten els següents punts:

  • Les funcions del cos d’agents de la Unitat d’Intervenció de Muntanya dels Mossos d’Esquadra. Són policies en llocs de difícil accés, i tenen les funcions habituals de seguretat, prevenció, investigació… La seva formació és diferent, ja que no només tenen la formació bàsica, sinó que a més en reben en escalada en roca i en gel, barrancs, esquí… En total hi ha tres grups d’agents de la Unitat d’Intervenció de Muntanya dels Mossos d’Esquadra a Catalunya: un a Sabadell, un altre a la Seu d’Urgell i el de Vielha. El grup de Vielha és el que té l’àrea d’influència més complexa (cobreix Aran, Pallars i Alta Ribagorça) perquè és on hi tenen lloc més incidents.
  • La Vall Fosca entra dins l’àrea d’influència del grup de la UIM de Vielha. No és una zona especialment conflictiva, però sí de difícil accés. No hi ha més accidents dels normals en altres zones del Pirineu.
  • El consell que destaca l’agent per quan sortim d’excursió (juntament amb buscar informació de la zona, portar roba adequada i consultar la previsió meteorològica, portar menjar i beure, portar una farmaciola per emergènciesés anar acompanyats de guies professionals. L’agent explica que, a l’estiu augmenta el tipus d’excursionista que visita aquesta zona amb pocs coneixements o que menys expertesa i per això seria molt positiu posar en valor la cultura d’anar acompanyats de guies de muntanya professionals. Les apps i blocs sovint no expliquen els riscos que es poden córrer i contractar una empresa d’aventura o guies ens pot ajudar a avaluar el nostre nivell físic. És important sempre estar ben assessorats i si no contractem professionals, anar sempre amb algú de confiança.
  • També és molt important, a més de buscar informació de la zona, saber quins itineraris són els adequats segons la nostra preparació i la dificultat del recorregut
  • Un factor molt important que segons l’agent hem de tenir en compte és quines són les zones de cobertura mòbil i planificar les nostres excursions segons aquesta informació. És important recordar que el 112 no té cobertura en tot el territori. El 112 només té cobertura en les zones si alguna de les companyies que operen a la zona té cobertura. Si cap companyia té cobertura a la zona, no tindrem tampoc cobertura per trucar al 112
  • Els mapes de cobertura 112 no són exactes ni complets. No obstant això, la Generalitat disposa d’aquests mapes: https://cercador.ctti.gencat.cat/cercador/http://backendsrvcs01srv.cloudapp.net/mapa_iframe/mapa/mapa.php  
  • Els punts CAT112 són punts on sí que hi ha cobertura. Cada punt CAT112 està senyalitzat amb un tòtem on hi consta un número: el número de matrícula. Si ens trobem en un d’aquests punts, només cal donar aquest número quan truquem al 112 i l’operador o operadora ens podrà localitzar fàcilment. Es poden consultar a https://112.gencat.cat/ca/us-del-112/cobertura-del-112/
  • Per geolocalitzar-nos fàcilment quan truquem al 112, necessitem les coordenades UTM. Google maps no proporciona coordenades UTM, proporciona les coordenades geogràfiques. Per saber les coordenades UTM, és millor usar altres aplicacions com per exemple Catalunya Off Linehttps://www.icgc.cat/Ciutada/Destacats/Aplicacions-mobils/Catalunya-Offline  amb la qual ens podem descarregar mapes gratuïtament i saber les coordenades UTM d’un indret en concret.

També et pot interessar

Fira de la Pobleta: Era, era... i ara ni paller ni era

Jornada sobre Mediació i Accessibilitat

El Museu Hidroelèctric de Capdella, a Matrix Cultura 2050

Nou episodi del podcast del Museu Hidroelèctric. El fons local i les hidroelèctriques a la Biblioteca Maria Barbal.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.