Blog

cartell inauguració de l'exposició Enfilant l'agulla
01/08/2022

Comparteix

Inauguració de l'exposició «Enfilant l'agulla, la indumentària tradicional de la Vall Fosca»

cartell inauguració de l'exposició Enfilant l'agulla

El divendres dia 5 d’agost a les 19:30 h, es farà la inauguració de l’exposició «Enfilant l’agulla, indumentària tradicional de la Vall Fosca». En primer lloc, tindrà lloc la presentació «Violant i Simorra, sastre i etnògraf», a càrrec d’Ignasi Ros i Fontana, historiador i tècnic de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu. Després, Albert Sangenís Crotogino, comissari de la mostra, farà una visita guiada.

«Enfilant l’agulla, indumentària tradicional de la Vall Fosca» és una exposició que mostra un recull de les tècniques d’elaboració de la roba, els materials i les peces de la indumentària tradicional que s’usaven a la Vall Fosca durant el segle XIX. Ramon Violant i Simorra, sastre i etnògraf, va documentar bona part de les peces de la indumentària tradicional del Pallars que han estat el punt de partida del projecte de recerca i de l’exposició comissariada per Albert Sangenís, projecte que s’ha complementat amb la roba que han aportat el veïnatge i l’alumnat de l’escola de la Vall Fosca. 

Les peces que hi podreu veure són rares de veure i de localitzar, fet que fa encara més especial aquesta exposició. La roba s’aprofitava molt. Quan era nova, era per mudar, després s’utilitzava com a roba de diari, i quan ja no es podia apedaçar més se’n feien draps. Les peces de roba estaven fetes bàsicament amb dos teixits, llana i cànem. El primer, manufacturat a partir dels vellons de les ovelles dels pobles de la vall, i el segon, s’obtenia de la planta herbàcia que es cultivava als canemars; els dos s’elaboraven a les cases. Puntualment, es compraven peces de cotó i, qui s’ho podia permetre, seda. Els homes tradicionalment vestien de calça curta, i complementaven la indumentària amb camisa, gorra llarga, calcilles i faixa. Quan feia molt fred es tapaven amb una capaLes dones vestien camisa, cosset, cotillons, faldilla, sac, mocador i davantal. A l’hivern, per abrigar-se es posaven el caputxó

Els infants no tenien una roba específica, es vestien igual que els adults.

Gairebé tota la roba era negra. Les dones podien enllaçar llargs períodes de dol i haver de vestir de negre pràcticament tota la vida. 

No deixeu de venir a visitar aquesta mostra única! 

Data
5 d'agost de 2022

També et pot interessar

Jornada sobre Mediació i Accessibilitat

Presentació del llibre "La casa i la llar pallaresa (1946)": activitat cancel·lada

Guanyadors VI Concurs de Microrelats de la Vall Fosca

Presentació del llibre "Del Montsec a les Valls d'Àneu seguint els indrets d'una guerra. Front del Pallars 1938-39" de Manel Gimeno

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *